Konsten att bemöta hopplösa typer – intervju med PG Wettsjö

Konsten att bemöta hopplösa typer – intervju med PG Wettsjö

En härlig LLL (Lunch & Learn Live) där Alexander och PG kommer prata om människor. I detta fall människor som som inte alltid är lika sköna som du och jag ?? PG är entreprenören, Vd:n, egenföretagaren och föreläsaren som både har gått i konkurs och blivit Gasellprisvinnare. Var beredd på härlig energi och skönt tugg ?

 

 

 

[00:01:10] Sådär ja då är vi tillbaka med arbetskläder. Arbetet jackan på. [00:01:17][7.4]

[00:01:19] Jag hoppas ni har en fantastiskt måndag och ni oavsett vad ni än befinner dig någonstans. Jag har haft en otroligt avslappnande. Jag hoppas att ni är likadant. Det är ju viktigt att vila ut på helgerna och i synnerhet att göra andra saker jag har märkt att mina mina dagar har gått mer. Bilarna man kör olika hemma. Kul och se ni som checkar in i chatten ni får jättegärna skriva vad ni checkar inifrån. Det är alltid kul att se varifrån i vårt avlånga land haft alla möjliga alltifrån Los Angeles till Italien checkade i går satt jag var checka in. Oavsett är det första gången du har varit här är det första gången du är med oss så för att börja med. Kul att du är här. Det här är ju en kanal som jobbar med tillväxt i ditt bolag på ett eller annat sätt. I den här kanalen intervjuar jag människor som inspirerar som är föreläsare som och praktiker. Jag älskar dem. Praktik i praktiken alla som är där ute och som åkt tåg och som lever som de lär eller har mängder av olika människor som jag här jobbar. Idag har jag en fantastisk föreläsare. [00:02:47][87.7]

[00:02:47] Jag låg faktiskt i morse tog jag tog jag sektion och la mig i badet och värmde upp kroppen lite jag var lite frusen från får när jag låg och sov. [00:02:57][10.0]

[00:02:58] Då låg jag och tittade och så scrollar major denna Youtube fälla man hamnar så hamnar jag på den fantastiska person P som vi har med oss här idag och det är en uppsjö av sköna klipp så om ni känner till men kanske efter det här måste ni kolla gjort det finns massor med super härliga klipp i samband med pg. Han verkar ta sig an det vi människor kommunicerar och framför allt kommersiellt. Konstigt om det är det här som ni ska prata lite idag speciellt om konst att bemöta Hopplösa typer. Är det då jag känt till PG RPG är ju att det hade B. Han är egenföretagare föreläsare Bo Lundquist har blivit Gasell. Är du välkommen på scenen. [00:03:51][52.5]

[00:04:06] Jag glatt med att säga Tack ska Du ha. [00:04:09][3.2]

[00:04:10] Det är en glädje att få träffa dig Alexander. Du är själv en stjärna. Det vete sjutton. [00:04:17][7.7]

[00:04:18] Jag försöker i alla fall jag försöker och försöker som säkert de flesta här att hålla i och hålla ut. Det är ganska konstigt tillvaron som har varit har det varit konsert för det är du vill. [00:04:31][12.8]

[00:04:33] Det är klart att det annorlunda. Jag tillhör ju det gamla gänget som har föreläst i hundra år och det är klart att det började en gång med att man skickade ut fax. Jag vet inte om de unga vet ens vad det är vi får fråga er farmor och farfar. [00:04:48][15.3]

[00:04:49] Nu kommer vi till staden ska föreläsa komma och lyssna på oss på Folkets hus. [00:04:53][3.7]

[00:04:54] Det är klart att runnit mycket vatten under broarna. [00:04:57][2.6]

[00:04:58] Efter tre tusen föreläsningar och tre tusen föreläsningar var det 30 år eller 23 24 25. Jag vet inte. [00:05:08][10.1]

[00:05:09] Länge är i alla fall på överens så länge och någonting som jag fångade upp och gjorde ska jag också säga till er ni som ställer en fråga till PG. Har möjligheten att vinna de här två böckerna. Två fantastiska böcker jag har blandat i dem med väldigt väldigt försiktigt så det syns inte alls att jag bläddrar i dem med den första genomgick omgivningen en stor chock och troll bind dina åhörare. Jag ska säga att dessa är fantastiska böcker har bara små bläddra i de lite och de hade chansen att vinna. Jag ställer frågan till PSG sade ni chansen att vinna så plockar vi vinnare i slutet av den här sessionen men hur startade du upp. Hur kom det här med att föreläsa inspirerade av de många strängar på sin lyra. [00:06:01][51.6]

[00:06:01] Man startade allt det men egentligen var det ju så att en gång i tiden hade jag och det är ungefär så det faktiskt varumärket så i många år. Jag hade många egna säljare. Jag och min svåger och min bror var också med på ett hörn och vi skickar dem på utbildning och vi tyckte de utbildningarna i sälj och bemötande var så ursäkta tråkiga och dåliga. Det viktigaste när man går på en utbildning är ju inte vad man lär sig utan det viktigaste var att man hem och vad gör man av det man tar hem efteråt så var den stora brister att veta en sak att göra någonting helt annat. Det är klart att det gjorde att jag bara utbildar mina egna celler. Sedan hade jag ett annat företag som inte norrskenet avböjde. Över hundra säljare. Vi sålde vatten dammsugare och jag gick deras kundservice som tillhörde eller tillhörde röks och vi hade möjlighet att åka på massor och sälja utbildningar runt om i världen och jag såg att det var mycket som inte fanns i vårt lands som var duktig på i andra länder. Vi tar det bästa svenskan passare och få fram en säljare kundservice utbildning som var världsklass och det var väl bara en del av vår framgångssaga. Vi vet. Vi är riktigt duktig på det vi håller på med. [00:07:21][79.9]

[00:07:23] Vad var det som jag tycker är intressant är du inne på att vi människor tror jag att de flesta vill ju utvecklas och de flesta vill ju såklart bli bättre. Det tror jag att de flesta tror att det finns en grund drivkraft i oss människor. Men precis som du säger det du såg på dessa utbildningar att de kom hem och gjorde inte riktigt det. Vad var gapet som du fick möjligheten att sluta där. Att satsa på något sätt vad Warfighter för du fick ju uppenbarligen en större effekt. [00:07:48][25.3]

[00:07:49] Absolut jag tror att implementera nya vanor är ungefär som att man ska börja motionera eller sluta röka eller eller börja äta rätt och så slutar man röka i tre år i 3 3 dagar eller 3 timmar och sen ser man nu att detta kan och så går man tillbaka och så gör man så som man alltid har gjort. [00:08:08][18.8]

[00:08:09] Det handlar ju om att bryta och byta vanor och det handlar om piska och morot. Jag får ofta frågan hur lång tid tar att bryta vanor och någon säger 3 veckor om säg 8 12 16 veckor och allt det här vet vi. Det är bara påhitt. Det är ingen som vet. Det handlar om piska och morot. Hade du varit i Nordkorea och de hade sagt för nästa gång du petar i näsan så tar vi bort hela din familj så tror jag att den piskan hade varit så tuff så det hade varit mycket. Du hade nästan bundit fast händerna bakom ryggen. Om Bill Gates hade sagt så här till dig att du kommer att få en miljard om du motionerar två timmar per dag inne på kontot imorgon. Men den dagen i brytare tar tillbaks alla pengar som är kvar och alltid investerat de dödar moroten är så stor som sänker sina fyra timmar per dag. Jag tror att det här kan vi till och med gör i vår egen hjärna tror att du kan spara och Anton tror att det är inte cancer också. Antagligen rätt och det låter ju som floskler och där du till viss del också om man inte omsätter i praktiken. [00:09:14][65.4]

[00:09:16] Men de pratar ju om det ganska viktiga tycker jag är jätte jätte kul sant det här med att det är så. Jag vet inte exakt vad du säger att det är din hjärna liksom då du redan bestämt dig din hjärna för hur du vill vara eller den du vill vara. Jag tog något klipp. Du får hjälpa mig på traven men du pratar ju om att det finns det två gånger det skapas om du pratar om att det finns så många klipp. [00:09:47][31.5]

PG: [00:09:49] Jag vet inte riktigt vad du tänker på just nu men, men man kan ju säga att vi tror ju på vad vi själv säger till hjärnan, vår hjärna är ju lite naiv, den är ju lite korkad. Om du kommer ut ur studion och så kommer det in en person fram till dig eller din ljudtekniker och säger vet du vad Alexander du så våldsamt vacker. [00:10:12][23.1]

PG: [00:10:15] Då hade du tänkt att är du onykter eller är det något fel på dig. Sen så, nu är ju du ganska vacker då, men hade de kommit till mig, så hade jag tänkt, du ljuger. Sen kommer det en till, så ska jag tänka oj vad är det som håller på att ske och när man hör det tredje gången, ja kanske lite grann och då man hör det för fjärde gången så säger man tack jag vet. Det är ju den hära dialogen som vi har i hjärnan hela tiden som påverkar. [00:10:38][23.7]

PG: [00:10:40] Det blir som en självuppfyllande profetia. Kanske har du varit med någon gång om att har gått, kommer alldeles för sent i säng, åh du vet att imorgon måste jag vara utvilad och precis när du ska lägga dig tänker du fyra och en halv timme till jag ska upp, ska jag orka med morgondagen så måste jag somna direkt, då säger en del till sig själv jag kommer inte att somna och det klart hjärna säger tack för information PG, det ordnar jag. Åh i stället för att sova, så vill man säga till hjärnan, sov, sov sov, går det att sova i det livet. [00:11:06][25.9]

PG: [00:11:07] Nej och en del ljushuvuden börjar titta på klockan fyra timmar och tio minuter, fyra timmar och fem minuter, varför ska du titta på klockan. Ja säger någon att, att jag måste ju se hur länge jag får, hur länge jag får sova. Och så börjar man leka spåtant, i morgon är jag trött, i morgon är jag trött och kanske du känner, egentligen borde du slappna av. För om du slappnar av så får du i alla fall vila lite och kanske om du lyckas slappna av så känner du, nu kommer sömnen, nu kommer de, nu kommer de och precis när du håller på att somna så tänker en del, undrar vad klockan är nu då, åh det är klart att om man sitter på toalocket dagen därpå och så säger man till sig själv, vad var det jag sa, det visste jag hela tiden. [00:11:45][37.3]

PG: [00:11:47] Åh, det här gäller ju allt, det gäller försäljning som jag jobbar mycket med, det gäller kundbemötande, som jag har jobbat jättemycket med och det gäller kommunikation. Tror jag att du inte gillar mig så börja jag kommunicera som att du inte gillar mig. glömmer. Vår export går ju blixtsnabbt det går blixtsnabbt. [00:12:04][17.1]

[00:12:06] Om vi nu tar lite på ämnet det här hopplösa typer som jag tycker är kul är det. Det är klart att man kan ta vilken vinkel som helst men jag tror alla har känt någon gång sa fallet. Alltså jag har sagt det här så många gånger till den här personen. Det beror på vilket sätt det finns ju många scenarion och försökt förmedla någonting och det går inte in som ett exempel eller klass så kan det vara grannen kollega kunden klienten patienten. [00:12:36][29.7]

[00:12:37] Svärmor är världens bästa svärmor och världens bästa svärfar men när man säger det så får folk en bild i huvudet. Svärmor svärfar mamma pappa syrran brorsan. [00:12:47][10.4]

[00:12:47] Vad är det som gör att ibland när jag kommer in i fikarummet eller på julbordet eller när någon kommer in så stiger stämningen var det som gör att ibland så sjunker stämningen. Det är ju lite intressant och vad är det som gör att min fru klarar av den här typen och inte jag. Eller vad gör att du klarar av den här typen av Alexander och inte jag. Det betyder ju att det finns knep som faktiskt funkar. Det finns ju sätt att bemöta olika typer och det finns sätt som är bra. Det finns sätt som är dåliga och det finns inget som är jättebra och jag gillar de sista. [00:13:22][35.1]

[00:13:25] Jag tycker det är alltså för beskriva det är du inne på nu. Det tycker jag är slående. Han slog mig så rakt ner i precis som när du beskriver den här om du kan ta den står den igen. Jag är inte gammal där när ni är säkert några ord men när när du beställde en skiss började eller din dotter beställa chips börja springa. Den talar mycket för precis det är du inne på för jag är nog samma typ som dig det vill säga har jag fått dansa bra med kan du nu dra den. [00:13:53][28.5]

[00:13:54] Jag tycker den är så himla bra den kapitulerar väldigt mycket av det jag vill säga att säga att jag är ju lite Kameleont eller lite anpassningsbar och på vissa områden och på andra områden inte speciellt anpassningsbar. [00:14:08][14.2]

[00:14:09] Jag hamnar väldigt sällan eller nästan aldrig i konflikt med någon kund men ibland väldigt ådragit kund och det är klart att jag lite skaver av mina gener men kanske också av detta. [00:14:23][14.3]

[00:14:25] Jag vill vinna en diskussion och det är lite barnsligt. [00:14:27][2.3]

[00:14:29] Jag och vår dotter Tyra kommer in på en hamburgerrestaurang i Kiruna. Vi hade ont om tid och jag säger till Tyra att jag inte vill äta hamburgare. Men hon tog i alla fall en burgare med extra ost. [00:14:40][10.9]

[00:14:40] Jag kommer inte ens ihåg vad jag beställde men jag får en mugg när jag går i väg med den här muggen så känner jag på kanten att det är någon smuts på sidan. Jag tänker att jag vill inte ha en mugg med smuts Sjöbo tillbaka om och när jag står och väntar hon bara hjälpa nästa kund och nästa kunde hjälpa en kvinna som får köpa mat åt ett helt hockeylag. [00:15:04][23.5]

[00:15:05] Det är en lång historia av att köpa köpa köpa mat till ett hockeylag och jag är stor som i den här muggen vid sidan om och hon ser mig inte. [00:15:15][9.3]

[00:15:16] Jag hade jobbar mycket med Karolinska. Jag vet inte om merit att säga sig på men de betalar bra. [00:15:22][6.5]

[00:15:25] Jag hade massa läkare då sa en kvinna med rakt tunnelseende sa hon bakom disken. Hon ser mig inte och hon ser bara hon som hjälper. Men hon som hon hjälper alltså den kunden som står först i kön. Hon tittar på mig som ibland får ringa hjälp och jag när jag får ingen hjälp men till slut färdig och den här kvinnan som håller på köpa hur många hamburgare som helst ska vara glutenfria och de ska vara laktosfria och de ska vara allt. Så säger hon till mig. Hon har precis fått hjälp. Nu är det din tur. Egentligen så tror jag att hon säger det är hon som är bakom disken. [00:16:03][37.8]

[00:16:05] Men hon bakom disken tittar på nästa kund. Det är också en kvinna och den kvinnan har kanske hon hade två barn med sig. Hon pekar på mig som att hjälpa. Titta på mig. Så jag säger till henne att jag har fått en mugg men inte orkat äckel. Det är kanske dumt sagt Jag borde bara sagt att det är lite skumt på muggen. Men i stället för att hon bara tar muggen och ger mig en ny mugg så tittar de på mig. Anton kanske blev kränkt. Hon säger Jag lämnar inte ut muggar med torkat. Och då säger jag det har gått sju minuter och under sju minuter har jag inte fått hjälp och hänt under de sju minuterna jag har blivit irriterad. Egentligen är det bråttom för jag har inte ens fått mat. Jag lämnar inte ut de muggar med olika tecken. Då säger jag till henne världen oss. [00:16:59][53.6]

[00:16:59] Slim svarar jag på min egen fråga. Då tar min mugg och bad dem förklara att den har en limmade Zogu säger hennes vi som på muggen. Och så säger hon och det kommer ibland lite klister lite utanför. Och så ta tungan och slicka på muggen eller upp på fingret och gnugga bort den. Men jag sätter en ny mugg utan att titta på mig utan en ny mugg och dröm och ner i bordet. [00:17:19][20.3]

[00:17:21] Jag tror Alexander allt det som händer. På den här restaurangen nu med en gratis mugg. Jag och Tyra. [00:17:30][9.4]

[00:17:30] Vi sitter i ett bord sitter en man med någon form av knepigare alla krigar kläder min ålder min klass kepsen bak och fram håller redan på äter. [00:17:42][11.3]

[00:17:44] Jag och Tyra. [00:17:45][0.4]

[00:17:45] Vi väntar fortfarande på maten men Tyra ler sådär liksom Per leende som som jag känner igen från Tyra Tyros mamma min hustru. Nu när de inte är riktigt nöjd med mig så kommer det fram ett litet leende. Jag vet inte vad det kallas men jag flinar åt frågan vad gör du pappa. [00:18:05][19.6]

[00:18:06] Jag sa Jag läser då frågar Tyra Vad läser du kvittot. Svar ja då säger pappa du brukar aldrig titta på kvitton så nu gör jag det. Vad ser du då. Ser du något intressant. Jag tror det sa hon står under Tyra Kyis burgare så står det extra 5 och extra 5. Jag frågar henne vad är extra för hem och vad är extra fem. Tyra säger blixtsnabbt. Jag tror det är min extra ost och det tror jag också. Men så kostar den 5 eller kostar en tia tycker jag. Spelar det någon roll. Jo det gör det faktiskt. Då sa Tyra. Då tror jag pappa att den kostar 10 men man tar inte betalt på ett halvår. Och sen för andra halvan. Tyra försöker lösa problemet i sista och hon säger till mig pappa. Du kan få en tia mig. Jag vill inte ha en tia. [00:18:58][52.1]

[00:18:58] Jag ska reda ut så jag vänder mig om jag går tillbaks till disken och där ser jag kvinnan hos inga kunder kvar i kön. Hon ser mig när hon kommer och jag ser redan när jag kommer att hon ser inte speciellt glad ut. [00:19:11][12.5]

[00:19:12] Jag frågar henne vad extra fem extra per och extra fem och extra fem. Då och då titta på kollegan som kollega gjorde tillbaka. Jag tror det betyder ser idioten och kollegan svara ja säger idioten. [00:19:29][17.2]

[00:19:31] Men det är ganska svårt att gå till chefen om du har två stycken som tittar på varandra jag ställde en fråga. Man är ganska chanslös. [00:19:37][6.6]

[00:19:38] Det här är en känsla som vi får för vi hejare på att bedöma och döma kroppsspråk ljud stämma dialekt tempo volym röst klang. Jag blir bara ännu argare. Det extra fem och extra femma så ser hon avsäga sig hon. Ja så här står du i fem plus fem Amason. Vi vill ju ha två hästar så vi vill ha en boost så när ni vill ha två hästar så har vi ju en ost säger hon att det blir tio kronor när det blir 5. [00:20:15][37.3]

[00:20:17] När det blir 10 när det är fem frågor och fråga är det tre ostar på Kings börjat när två säger hon men det ingår väl en ost i en Kings började. [00:20:27][9.3]

[00:20:28] Du hämtar nu fem och smäller ner under bordet och tar jag tänkte yes jag vann. Jag kommer ihåg att jag gick därifrån då hör jag henne säga bakom ryggen. Två hästar ändå fem plus fem. Jag vet inte vem som vann men det är inte helt sant. Alexander hjälpte inte det här är inte intressant var när jag sätter mig ner för att äta. [00:20:47][19.2]

[00:20:49] Säger Tyler till mig pappa. Varför har du. I sådana här diskussioner. Vad menar du. 64 mamma hamnar aldrig. Hon har väl tur och ser Tyra pappa det har inte med det att göra. [00:21:10][21.2]

[00:21:11] Jag vet det har inte med det att göra och vad det som gör att vissa hamnar i sådana diskussioner och andra gör det inte. [00:21:17][5.4]

[00:21:19] Det som gör att och jag mår bra då klarar vi av de som också mår bra av de mediokra om vi klarar av till och med de som mår dåligt. [00:21:26][7.6]

[00:21:28] Men när du och jag mår. Dåligt klarar de som mår bra av oss. Och kanske mediokert för oss men de som är här nere de klarar inte av. Om du inte deppar för samma sak då kan det bli kärlek. [00:21:44][16.1]

[00:21:45] Exakt det exakt är så intressant och det där är någonting jag märker på mig själv alltså jag märker på mig själv en fantastisk historia och står där för jag känner igen sig enormt mycket den där är ju såklart att det är någonting man försöker arbeta bort. Rodriguez som ett exempel kommer framför mig stack in framför bilen när jag körde bud i många år i början av min karriär och det var en av de första måste jag släppa och jag är inte irriterad på folk. Då kommer jag var irriterad hela tiden. Jag kände igen det där. Hittar man någonting som blir irriterat då sticker hjärnan på något annat. Det är det vanligt att så känns det bättre på det här nu. Eller är du likadan fortfarande. [00:22:30][44.7]

[00:22:32] Jag försöker vara bättre tror jag men man får bara ta dig med rodret. Det här med att köra bil är du. Jag är född och uppvuxen i Luleå. [00:22:41][9.1]

[00:22:41] Min mamma är same Skogs slapp vi var med renar och inte med två eller tre fyra vägar inte sant. [00:22:49][7.6]

[00:22:49] Jag hade gjort om reglerna men men i alla fall om du tappar en penna Alexander och jag ge den till dig. Vad säger du då. Tack. Med hjälp på dig med din gula jacka. Vad säger du då. Tack så mycket. Om jag ger dig en kopp kaffe. Vad säger du då. Tack. [00:23:07][17.5]

[00:23:08] Ja och samma sak ni öppnar dörren om jag sitter och kör bil till Stockholm från Knivsta där jag bor. Det är två filer fram till Upplands Väsby och så kommer det upp en bil och kör rätt upp i rumpan. [00:23:21][13.0]

[00:23:23] Jag vet inte ofta så jag vet inte om det är nåt speciellt med dessa men ofta så jag ska inte säga märket med ingen är. [00:23:31][8.3]

[00:23:32] Ja det är en BB Elena och det är ofta med anledning och det är sällan kvinnor som sitter i de bilarna Alexander. Kan du förklara det för mig vad har du för bil. [00:23:41][8.9]

[00:23:42] Jag svarade Okej då är det inte du men också rätt upp i rumpan. Och så börjar de blinka. Jag håller faktiskt också på kör om en bil. Och då tänker jag så här den här mannen har säkert problem. Han har bråttom och så går jag på lite grann och så åt höger. Och vad förväntar jag mig av ett. Men vad får jag. [00:24:10][28.2]

[00:24:12] Fåror i fingret eller ett finger får upp få någon grimas lite irriterat så jag börjar accelerera när jag kommer till rätt fil som stirrar jättelänge på mig som brukar göra så. [00:24:25][12.8]

[00:24:29] Crystal Palace har vilat sig. [00:24:32][2.4]

[00:24:35] Men min frus att mogna upp. Väx upp. Sluta. [00:24:38][3.1]

[00:24:41] Det gäller ju att det inte det gäller ju att försöka tänka att jag ska vara den vuxna i rummet jag ska vara den som är mogen i alla såna här sammanhang. Det intressanta är att när jag blir arg när jag blir sur så förstår jag först och främst för mig själv som svartsjuka och avundsjuka. Men vem drabbar dig det drabbar mig. Så därför att det finns skäl och en anledning varför någon är så som han eller hon är. [00:25:08][26.8]

[00:25:11] Men jag känner henne säkert i andra i chatten också ni får alla skriva känner ni igen det här på något sätt så klart att man mognar säkert med åren. Men det är klart att det finns det behöver mer och mer för att det ska bli en konflikt. Men samtidigt så blev jag vet inte om det är en nördig grej att dra åt på en försäljning så många år. Samma sak jag själv höll på i ganska många år inte lika många som du. Men det här med försäljning och kundservice och här förväntas nivån som när du kommer där och även om det Kisa. Det stämmer liksom inte att det blir något fel. Alltså blir det lätt så hittar du en liten sak då exploderar. Då hittar man det överallt. Eller kanske det hade varit att klämma på muggen och släpet ledde vidare till det här. Precis så börjar man granska allt. [00:26:03][52.0]

[00:26:05] Eller här är det inte gälla som en magnet. Den drar till sig andra tankar som bekräftar att den första tanken som vi fick är att den stämmer. En gravid kvinna som går på stan hos andra gravida någon har fött barn barnvagnar. Du köpte din Passat eller vad det nu är förbi. Du har när du åkte runt med din Passat första dagen och så kryllar det av SAP bilar. [00:26:25][20.8]

PG: [00:26:27] Har du en pudel så ser du pudeln hundar. Hundar hundar till och med din käraste kolla en pudel ut åker bil är det inte sant. Du har ju en hemma men varför ser du inte tjuvarna. Varför ser du inte råttor grunderna när du säger det du tänker. Och så är alltså. Det är ju såhär att de jag har fått lära mig och jag försöker öva på det, åh det jag vill lära andra det, vad är det viktigaste? Är det att vinna kunden, [00:26:52][25.0]

PG: [00:26:55] kollegan eller vinna diskussionen. Åh det intressanta är att om jag vinner kollegan, om jag vinner kunden så är det lättare också för han eller hon då att hålla med mig. Det finns ju en regel som alla hört talas om som heter ”kunden har alltid rätt”. [00:27:13][18.3]

PG: [00:27:14] Den är ju väldigt omdiskuterad och jag hör ofta, men kunden har inte alltid rätt. Men problemet med oss många gånger är att vi inte vet vad den betyder och det skriver jag om ganska mycket i båda böckerna, det finns dem som heter ”Pilen Strategin” eller ”Verbal Judo”. [00:27:27][12.6]

PG: [00:27:28] Hur får du med dig folk, jo ett bra sätt att få med sig folk det är att hålla med dem. [00:27:33][4.7]

PG: [00:27:34] Men man måste hålla med dem på rätt sätt. Om kunden säger eller grannen att du är psykisk sjuk så kan du inte ljuga och säga, jo men det är jag faktiskt, det visste jag ens inte men tack för att du säger det, ja men det blir ju bara ironi eller kunden säger att ni har ett överpris, ja det är ett överpris, när du vet att det inte är ett överpris. Hur håller jag med? Jo när kunden säger det är dyrt så säger jag, ja det kostar en slant, sen kan jag säga att det är värt dem pengarna. Sen kan jag säga om du får mycket för dem pengarna, sen kan jag säga, ja i jämförelse med vad som finns på marknaden vill ha jag säga att det är ett jättebra pris. Kunden säger, du har lurat mig, håller med dem, hur kan jag hålla med dem, jo du kan säga, tror du att jag har lurat dig? [00:28:14][39.9]

PG: [00:28:15] Då förstår jag att du upprörd, det hade jag också varit. Och sen kan du ju säga, självklart har jag inte lurat dig, [00:28:21][6.3]

PG: [00:28:22] men när jag ser mailet så förstår jag att det går att tolka på två sätt, och det vill jag först be om ursäkt för, det var dåligt skrivet av mig eller vad det nu är, åh det som händer i hjärnan nu, om du säger PG du, du höll inte vad du lovade, och så istället, [00:28:33][11.7]

PG: [00:28:34] Jo men jag ringde dig, åh så vet du att, du ser ju på telefonen att jag inte har ringt dig eller du höll inte vad du lovade, då är det bättre att säga, nej det stämmer, jag höll inte vad jag lovade, jag vill börja med att be om ursäkt för det, det borde jag självklart ha gjort, kan göra något för att kompensera dig, ja det här har ju ställt till problem, [00:28:50][15.6]

PG: [00:28:51] jag är lite upprörd, jag förstår att du är upprörd det hade jag också varit, alltså håll med kunden. Um, åh jag tror, alltså jag är tillbaka till [00:28:59][8.8]

Alexander: [00:29:00] det där, det ä ju fantastisk just sättet att tänka på, åh bemöta och vad kunden bemöter. Och det här, det här är ju om man hållit på med försäljning och kundservice i många år så blir ju det här en del utav det man jobbar med hela tiden. Precis som du säger att bemöta mina kunder det gör ju jag precis på det här sättet, men jag märker också att när jag kan gå i en butik. Jag behöver inte välja/ nämna något varumärken, men man går in i en butik eller man går in i ett annat sammanhang i mer privat kostym om du förstår vad jag menar. Absolut! Då helt plötsligt kan jag också bli den där lite, lite djävulen som du pratar om där från början, att så här men vänta nu det här blir ju bara jättekonstigt åh då, och då kommer jag in i det här liksom så hära, då vill jag vinna den här striden av någon outgrundlig anledning, verkligen så här, att jag kommer inte att vinna någonting, dem kommer inte förändra någonting, jag kommer bara göra mig själv irriterad och dem som stå framför och i synnerhet det gänget som är med mig. Och det känns ändå att drivkraften så här att, jag vet inte är det något rättspatos i det där eller är det bara, eller är det bara dumdristigt, omognad, bara punkt? [00:29:55][54.9]

PG: [00:30:00] Ja ibland vill man ju lära folk, men problemet är ju att om du inte gillar mig så vill du inte bli lärd av mig, så ska jag ändå dit och undervisa dem. Jag hade en sådan historia, jag brukade handla kläder på Bergmans i Uppsala och det var en period då jag handlade det otroligt sällan kläder, jag jobbade, jobbade och jobbade och till slut sa min hustru, PG [00:30:20][19.9]

PG: [00:30:21] nu måste du köpa nya kläder och så åkte jag till Bergmans. Och så köpte jag mycket på en gång, då köpte jag ofta mer än en kostym, mer än ett par byxor, många skjortor, många t-shirts, många strumpor, kalsonger, allt på en gång och så fick jag bra med rabatt. Jag befann mig i en stad någonstans i Mellansverige och hade ont om tid och jag bestämmer mig att jag måste handla kläder. Jag gick in i ett affärscentrum och då ser jag ungefär samma märken som jag brukar handla, åh jag tänkte här går in. Och när jag kommer in i butiken så kommer man fram till mig och jag berättar att jag brukar handla på Bergman, åh han säger vi känner dem, åh vad bra. Och så sa jag, åh då handlar jag mycket på en gång, jag ska nu ha minst två kostymer kanske tre. Jag ska ha någon extra kavaj, jag ska ha några extra byxor, om jag handlar mycket på en gång, kan få samma rabatt här? Och då säger han, ja normalt får du det men inte när du kommer in första gången. [00:31:18][57.4]

PG: [00:31:21] Okej sa jag, men jag brukar få, ibland har jag till och med fått trettio procent på Bergmans, det sa jag till honom, men jag kanske kan få tjugo procent sa jag. Nej sa han inte första gången, då sa jag men tio procent då, då säger han inte första gången, jag sa fem. [00:31:38][16.2]

PG: [00:31:42] Då säger han till mig, fattar du inte vad jag säger. Jo sa jag inte första gången, men sa jag nästa gång får jag rabatt då, absolut sa han det får du. Vad bra sa jag, då gick jag och hämtade ett par strumpor och så sa jag jag tar dem. Ska du inte ha något mer, jo sa jag men det tar jag nästa gång. Då säger han du får inte komma tillbaks i dag. Nämen sa jag, jag är här imorgon också, nej sa han du får inte komma tillbaks den här veckan. [00:32:10][27.7]

PG: [00:32:16] Då säger han, då blev han arg på mig och då så sa jag hör du inte hur dumt det låter. Åh jag menar hela diskussionen är ju fånig, han ville inte ge mig rabatt och egentligen borde jag bara ha lämnat och gått därifrån eller köpt strumpor som var mest akut. Men det blev något löjligt, jättebarnsligt, men det roliga var att tre fyra år senare befann jag mig i Stockholm, jag hade en utbildning, jag berätta en annan historia som säkert finns på nätet, äh kanske en av mina populäraste strumpor historier som har varit i Skåne. [00:32:41][25.7]

PG: [00:32:42] Men oavsett så. Så sitter det en man på första raden och jag tänker hela tiden, var har jag sett han, var har jag sett han, var har jag sett han. Åh då kom han fram i första pausen [00:32:48][5.3]

PG: [00:32:54] så sa han, du det där som hände säg inte till någon sa han. Det visade sig att det var samma man och vi blev goda vänner och det är klart att jag var barnslig, men han kanske var det också. Men inte så att jag håller med. [00:33:10][15.9]

[00:33:13] Men det är ett sätt att testa tillvaron och testa kan jag tycka samma regler eller rutiner som du sa tidigare med det rutiner vi bygger upp för att skapa en bättre framtid. Oavsett om du är ett bolag eller om du är människor eller var det bara i. Det är ju rutin som de har satt så lite egentligen i sin praxis blir helt koko Belo. Jag ska jobba jobbiga Hopplösa typer som dig och mig och säkert en del i chatten också som låtsas testa det här. Är det dåligt då jag inte vet lite. Skulle man faktiskt rannsaka sig själv om man inte blir fruktansvärt dum förklarad det med fan menar absolut Man måste bara komma tillbaka därmed trycktes jag gilla ordet jättemycket det är jätte bra ord vi människor känner ju av omgivningen hela tiden inom en sekund. [00:34:11][58.8]

[00:34:13] De tre saker med dig. Det första är normal. Men om jag skjuter in tunneln och den på det här är kalsonger cyklar på Graninge kängor så tänker jag Det här är onormalt så hjärnan reagerar på det onormala. Det gör vi hela tiden och det är för att vi ska veta om det är fajt eller flykt eller någonting annat. Men oftast så är normala. Det ser vi inte. Det andra är en man eller kvinna. Men stämmer det absolut. Jag har jättestor betydelse och det vet vi ibland när vi träffar på någon där vi inte kan placera. Vad var det där tänker vi. Det tredje är ungefärlig ålder när vi har fått in de här sakerna i fatt i hjärnan så börjar vi känna av andra saker och då lyssnar vi och ser små detaljer och det gör att vi kan ställa idiot frågor till varandra. När jag kom på en kurs i kursen läggning eller så mötte jag några deltagare där utanför och kanske den som har bokat så säger hon. Är du här. Är det en smart fråga du kommer ut och sade Du kommer ut och säger att om det snöar ute. Du har ju ögon. Du ser ju det eller det regnar ute. Du känner ju det. Varför säger man så. Jo vi vill testa som du säger vi vill känna av det vi vill höra svaret om du säger ja det gör jag det gör avgör. Du ser ut som mamma gryn eller så visst. Jag brukar klippa hos en dam i Knivsta som är väldigt bitsk klippte mig förut av någon nu sitter och tänker vara med det här. [00:35:48][95.4]

[00:35:53] Anita brukar fråga varför går du in i klippet känns bra med någon hon var på den tiden en enda kvinna som alltid hade ledig tid. [00:35:58][4.9]

[00:36:01] Och så kommer jag in dit säger hon. Satt och klippte mig och så kom det in en man och så säger han klipper ni hår och det är ju jätte korkat fråga vad vill du höra. Har ni tid eller passar eller undrar hon skulle svara ja absolut. Det handlar om att försöka förstå Robin. Jag måste titta på sådant här så jag viker jag viker det fram och tillbaks det går av klackar blev sur och gick och jag var ju brilliant. Det tog jag bara gapskratt. Utan hon ler som tittar på mig så att säga om sitt still säger hon. Hur ska du gå in på Ica och frågar hur jobbar ni här. Vad ska man säga när jag går omkring i röda kläder går till och frågar säljer ni ost. Sedan är det en utklädd blodpudding. Vi testar var hela tiden och därför finns det inga frågor de här frågorna är ganska bra men det handlar om inställning och attityd. [00:36:58][56.8]

[00:36:58] Svara rätt på de här sakerna. Inte finns det mer att svara fel på de här sakerna. [00:37:03][4.2]

[00:37:06] Vi är en fantastiskt kul. [00:37:08][2.3]

[00:37:09] Ja det ska säga det var så mycket jag är här som får en kram jag är fantastiskt bra annars om du inte vill fråga bara. Jag är så fantastiskt just där. Jag tänker på hur jag själv testar och jag tror säkert många känner igen sig i det här. Precis som du själv gör att gå runt och testa. Jag tror att det finns ett medialt tryck testa på ett schysst sätt att upplevas som arrogant. Men det kräver ju också. Det kräver ju mycket energi att kunna testa om på ett arrogant sätt som uppfattas som konstruktiv feedback och prata om det här lite med ljud. Den verbala ljuden. Men orkar man det alltså. [00:37:58][48.5]

[00:38:00] Ja jag tror det handlar om inställning attityd och tror att du kan tro att du kan de här sakerna då har du ofta rätt tror att du inte kan också rätt. Ibland så vill vi försvara vårt dåliga handlande. Vad gör du sådär. Sedan har jag följt Sånt ledarskap som gäller det är min stil. Är det sant. Tänk om du tränar hockey så säg coachen gå rakare på mål. Det är min stil att gå runt och gå rakare på mål när jag föddes runt mål. Jag går rakare på mål när jag bara människa. Vi jobbar med folk brukar ju fråga hej Alexander Varför gör du inte som Alexander då säger men jag kan inte. Hur vet du att du inte kan prova att göra som Alexander när jag inte provat. Hur kom det sig att du inte kan om du inte har provat sedan någon är inte minst. Hur vet du att inte din stil när du inte kan ha provat någon egen erfarenhet och då frågar mig hur får du erfarenheten. Kan inte tro att den inte är din stil. Då är vi tillbaka där vi började. Det handlar om att tro och göra det gäller att göra det många gånger handlar om att bryta och byta vanor. Det är klart att man klarar av det. Men tänk om det finns förstås försöka vara förstås först så förstående så att jag tänker det finns skäl och en anledning varför människor är som de är. [00:39:14][74.0]

[00:39:15] Även om jag inte förstår det som en avslutning får jag en fantastisk dialog här är otroligt mycket mycket bra och sunda sunda Stories som har kommit tänka som en sista verk som du var inne på. Om man nu vill träna sig på att ta kanske lite Hopplösa typer i det här fallet har vi diskuterat det är det vi som är hopplösa eller i alla fall jag känner i alla fall. Men om man ska posera där har du något tips som kanske är det nära det verbala ljudet som du var inne på är det någonting man ska gå fram som en av träna på att hålla med människor. [00:39:53][37.7]

[00:39:54] Men på rätt sätt. Det betyder inte inte bara lägga sig platt och ljuga när någon säger det. Jag hatar den här miljön på jobbet att säga gör jag också och då kommer det sedan är den här miljön passar inte alla. Det gäller att hitta minsta gemensamma nämnaren att hålla med de här typerna och det är intressant där när du har lyckats hålla med om då börjar de efter ett tag hålla med oss. Det är magi. Det är så stort det är så stort. Jag blir förvånad att så många utbildningar som inte tar med det här för det. Vill du bli duktig på service lär du hålla med människor när de vill ha bra stämning på jobbet håll med dem men det betyder inte att du tycker Chuk som är så lite sjukare utan jag tror i det så förstår jag att det är svårt för oss att kommunicera men kan bortse från det även om vi inte kan göra hitta minsta gemensamma nämnare. Det är det ena och det andra är svårt. Kram. Bete dig som du kan tänka att jag blir inte uppror. Den här människan kan inte påverka min dag. Den här människan kan inte förstöra för mig. Det är två av tio knep jag skulle gärna gå igenom åtta till och men jag förstår att tiden inte tillåter det. [00:41:06][71.9]

[00:41:07] Nej det gör det den här gången Jag hade jättegärna och säkert tillfälle att göra det här igen. Det är ju fantastiskt. [00:41:14][6.8]

[00:41:15] Tack för att börja med det tack tack för att du var med och står står. Jag är en hopplös typ. Det är allvar. [00:41:27][11.6]

[00:41:28] Vi är två som den dagen vi tror att vi är färdig lärde Alexander den dagen är vi inte lärd men färdig samt avslut. [00:41:37][8.6]

[00:41:38] Det var en fantastisk avslutning. Stort tack för att du var börjat att våga prova. Stort tack. Tja mer än så kommer jag att ta tillfället strax efteråt. Tiden går så fort man åt för att säga ha en fantastisk trevlig vecka. Vi hörs här i chatten så att säga. Ner från källaren till alla fina öppna landsdelar. Vad tycker ni är bra och vad tycker ni har förändrats. Vi kan göra annorlunda. Skicka jag inte vill längre bort med ett PM nej sägare. Den här är till för att ge er så mycket kunskap som möjligt att kunna ta mer nya idéer nya sätt att bedriva er verksamhet lite lite bättre på både människor och bolag. Till nästa gång kommer jag att intervjua en av de absolut mest framstående inom det är Linda Björk. [00:42:48][70.1]

[00:42:48] Hon har otroligt svårt att skapa bra innehåll bör också skapa bra affärer. [00:42:55][6.4]

[00:42:55] En duktig struktur för att bli bättre på lite. Så ni som är intresserade av att bli bättre på Linkedin så kommer jag verkligen ta och intervjua Linda och få hennes bästa tips. Nästa måndag nästa måndag är det lunch klockan 12 precis som vanligt. Tills dess har det bäst sig. [00:42:55][0.0]

[2333.2]