”Det som inte utvecklas det avvecklas”- Intervju med Christer Olsson

”Det som inte utvecklas det avvecklas”- Intervju med Christer Olsson

-Det som inte utvecklas det avvecklas.

Ni som känner till Christer har säkert hört honom säga det mer än en gång. Det stämmer så väl. Men om vi nu vet att vi måste utveckla våra människor i våra verksamheter, så att dom utvecklar våra kunder, som sedan utvecklar våra bolag, då bör vi ha en strategi som på riktigt funkar! Alexander pratar med Christer om hur vi får våra anställda, kunder och andra viktiga människor i och omkring vår affär att vidareutvecklas, känna tillhörighet och blomma ut! Christer Olsson är fiskarsonen som gjort sunt förnuft till sin affärsidé. Med över 30 års erfarenhet är Christer Olsson en av Nordens mest bokade föreläsare och är coach till några av de mest erfarna ledarna. Han har en unik förmåga att sätta fingret på det vardagliga samspelet mellan människor och inspirerar till handling. Christer har lång erfarenhet av kulturutveckling, ledarskap och affärsmannaskap. Hans ambition är att så tankefrön för att du ska gå från att veta till att göra.

 

 

[00:01:02] Det gör inget, det är bara så. [00:01:02][0.0]

[00:01:05] Så där. Då är vi liv igen vid liv igen. En härlig måndag tillsammans med er. Ska bli super super roligt. Jag hoppas att ni har det fint. Jag hoppas att ni alla mår bra därute trots att ni måste många av er måste hemma arbeta så hoppas att ni har det alldeles alldeles utmärkt säger att det är kul att skriva om vad ni checkar inifrån. [00:01:34][28.3]

[00:01:34] Skriv i chatten bara ni vad ni mer på någonstans i vårt avlånga land. [00:01:40][5.7]

[00:01:42] Jätte roligt. Nu har tekniken bakom grabben håller med det blir så ibland så. Så hon är återigen kul att se att ni är med oss här. [00:01:57][15.0]

[00:01:58] Angående lön. Det är så jag kört nu hela våran och nu hela hösten och det är faktiskt den avslutande kan man säga. Lunch eller den intervjun för det här året. Och det är ingen mindre än Krister Olsson Vi har med oss här som kommer avsluta på ett starkt sätt tillsammans med er. För er som inte är som är nya till den här chatten som är nya till den här showen. Det här är ju så här jag intervjuar inspiration för läsarna men också praktiken när jag pratar med Per praktiker som verkligen är ute där och praktiserar. De pratar om att jag gillar det här spelet vi både kan få inspiration och bli inspirerade men också få taktiker som vi kan börja praktisera i vår tillvaro i vår vardag. [00:02:49][51.3]

[00:02:52] Kul Peter från Tranås söka Peter Stefan jättekul du från start. Härligt Rome från Motala Sveriges finaste stad Motala. [00:03:01][8.7]

[00:03:03] Jättekul att bli super super roligt. Gäst i dagens intervju med Krister Olsson och jag tror det finns få personer som man har sett våra läsare i Sverige de senaste åren är det ingen som har missat Krister. Krister är ju en super inspiration till mig person är jag tror många av er som är med här i chatten. Han skriver också om ni har sett Krister eller Leif för det var nyfiken. Jag har gjort flertalet gånger. För er som inte känner Christer Christer i Fiskars sonen som har gjort sunt förnuft i sin affärsidé och han har i över trettio år lång erfarenhet av att coacha Norges absolut bäst mest erfarna ledare. [00:03:52][49.0]

[00:03:52] Han är föreläsare och coach i många många många år. [00:03:56][3.9]

[00:03:58] Krister har ju lång erfarenhet av kultur utveckling ledarskap och affärsman manskap och det är superkul för dagens enda. Då tänkte jag ska prata lite det här med hur vi får våra anställda kunder och viktiga människor kring vår affär att faktiskt vara ännu mer engagerade. Det här är ju en problematik som vi har sett under ganska lång tid. Att engagemanget sjunker på våra arbetsplatser och det harmoni som basar bör skapa är en av våra vår paradgren och vi jobbar väldigt mycket med handlar ju om att få människor att engagera att vilja gå ut och sprida sitt varumärke. Båda jobbar som anställd men också om de har en kund relation till er så vill man ju att dom ska bli så starka ambassadörer att de går ut och sprider ett varumärke vidare så det ska bli superkul att ha en expert på ämnet. Så jag tycker jag är dum som man säger på engelska. Välkommen upp på scenen Christer. [00:04:51][52.4]

[00:04:55] Välkommen uppgifter. Tusen tack. Väldigt väldigt trevligt att få möta människor som är intresserade av det vi är intresserade för det är alltid lika stimulerande att reflektera kring de här frågorna. [00:05:08][12.4]

[00:05:09] Det är roligt att det med och död hela vägen från. Vad säger man sig man västkusten va. [00:05:14][5.0]

[00:05:16] Jag är ju tyvärr ganska själv i Stockholm men det är lite oklart. [00:05:21][4.5]

[00:05:22] Det är rått och kallt och härligt och det kan bli miljöer där en liten ö. [00:05:29][6.6]

[00:05:32] Härligt härligt härligt. [00:05:33][1.2]

[00:05:35] Jag vet vi sålde precis innan och tänkte den ska man ta det som är lite svårare men då jag nästan var på väg att bli uppvaktad av några lejon. Det är därför vi har en relation tillbaka vi ska dra den lite kort gott men det kan vara lite roligt. Vi var ju på resa då jag tillsammans tillsammans med Star for Life som är en fantastisk organisation. Där ska ni kolla in men då var vi nere och öppnade skola i i Sydafrika och det var på den vägen och ut på safari. Visst var Safari där du och jag skulle ta oss ta oss dit. Jag tror att det började skymma hur det hade varit runt och tittat på lite olika djur var på. Vi kommer då till en glänta och då sitter ju en tracker längst fram på bilen sitter ju en Ranger och så sitter en tracker och regn. Du kör bilen men så har de en tracker längst fram på jimpa och han kliver bak och då vet man att han kliver bak och sätter sig i i liksom tjocka så vet man att nu nu är det förmodligen någon typ av Roger som vi ska möta och då är man extra lite tyst. Då kommer vi till Gläntan. Jag minns det så väl. Gläntan kör upp och jag såg inte dom från början över huvud taget. Och så stannar och slår av bilen och så ser man de här lagarna in i eller hur dom låg under alla träd och buskar. [00:06:51][76.7]

[00:06:54] Vad är så jäkla läckert. [00:06:55][1.2]

[00:06:56] Det var läskigt men det blev lite obehagligt. [00:06:58][1.9]

[00:07:00] Vi. När vi väl skulle därifrån då var nämligen då skulle han ju dra igång bilen. Nu har vi tittat har nog nu börjat skymma så nu måste vi iväg för vi får inte vara här när det är mörkt. Det här var ju det var ju också när jimpa som var helt öppna så att han hade klivit rakt in i bilen om de hade velat ha den. Och jag vet att han drog runt ett par gånger första gången och så släppte han nog andra två gånger till. [00:07:27][27.0]

[00:07:27] Eller hur det blev av blev rätta orden är liksom andra killen. Vi märkte att de blev petade själva. Så börjar det röra på sig. [00:07:41][13.8]

[00:07:43] Jag kommer mycket mycket väl ihåg det tillfället jag hade det var ju den typen man glömmer. [00:07:47][4.4]

[00:07:49] Men det där med att jag hann ju inte med men det var det ett tag. Det var ju en ganska stor kille till min fru. Det är ingen fara. [00:07:59][10.6]

[00:08:00] Jag är med och klart de inte dummare än de har de bitarna på sitt andra album. [00:08:13][12.9]

[00:08:15] Vi gjorde tillsammans. [00:08:16][0.6]

[00:08:16] Det var en fantastisk fantastisk resa och sedan har jag följt dig så klart. När jag sett dig många gånger föreläsa flertalet gånger och det har ju varit en av dina dina ledord någonstans har jag alltid varit och det har jag tagit med mig jag vet att jag tjatar om mina kunder kring det här med att det som inte utvecklas avvecklas. Det är något jag tänkte att vi kan väl kan vi inte gå in på det tycker jag att det är något som är så otroligt viktigt det känns så självklart intellektuellt sett men att praktisera det och det är en helt annan sak. [00:08:47][30.8]

[00:08:48] Många tror ju nu att jag får mothugg på den andra. Frågan var bara på någon vecka. [00:08:56][8.2]

[00:08:57] Men ärligt talat lite mer och då tänker man inte till min utveckling på mig när jag jobbar med en människa när jag korkade en individs utveckling mycket väl var att ta bort saker och ting att den vita människor utvecklat väldigt mycket genom att halvera mina engagemang i antal styrelser och fokusera mera på Per utveckling kan ju vara mycket men tror man inte på skapelseberättelse om en sex dagars absolut skapande utan tror man på evolutionen och Darwin. Det ju inget alternativt utveckling alternativt utveckling i avveckling. Jag är väldigt binär där jag har utveckling genom alla år att de aktivt jobbar med utveckling på individ organisation nivå och det är de som skapar framgång föder framgång var den år av ideellt kommersiellt eller personligt brev. [00:09:48][51.2]

[00:09:51] Vad skulle du säga då är utmaningarna. Nu är vi en lite väl konstig tid just nu tittar vi på år 2020 så trodde jag ingen. [00:09:59][8.6]

Alexander: [00:10:00] Det var ju nog alla i 2019 tänkte, 2020 bli mitt år. Jag hade mycket idéer och så omkullkastas det men, men hur, om man tar då det här med, med att behålla? [00:10:12][12.6]

Christer: [00:10:15] Det är alltså, jag skulle väl säga så här, tvärt om, alltså det är ju i, i krisen som agnarna skiljs från vetet. Det här har vi pratat så många gånger om, det finns massor av floskel, ”det är i backarna man drar” och det finns massa checka uttryck kring det här. [00:10:30][15.4]

Christer: [00:10:31] Jag var ju samma, jag var årets talare 2019 och blev utsedd till det på en stor gala i februari och liksom jättebra och sedan åker jag återigen till Sydafrika. Jag är ju kvar där nere, så jag var i Sydafrika i år igen, men när jag kom hem från Sydafrika så var mitt första jobb, det var ledningen för Karolinska, sjukhuset. Och då hade det börjat bubbla, det var direkt där i mars, då hade det börjat bubbla, eh men, åh då fattade jag, när jag hade haft ledningen för Karolinska en heldag, dessutom råkade det vara den dagen som tyskarna stoppade våran skyddsutrustning på väg till Sverige. Så jag fick avbryta liksom delar av dagen och blev lite störd. För dem skulle prata med regeringen och annat. [00:11:10][39.2]

Christer: [00:11:10] Men då fatta jag hur allvarligt det här var och då i taxin på väg från Lidingö den eftermiddagen då ringde jag alla företagsledare och företag jag har jobbat med och sa bara, gör nu ett ”worst case” sen dubblar du det och sen ringer du mig. För att tricket när det händer sådana här saker det är liksom att någonstans göra olika scenarion och sen, jag älskar ”abbedissans burn” har vi ju pratat om till förbannelse i år. [00:11:24][14.0]

Christer: [00:11:24] Men jag älskar amerikanska marinkårens ”Trippel A”, som egentligen i sig är samma sak. Alltså när dom luftlandsätter människorna någonstans, så säger dom okej ”adapt, adjust, advance”, adaptera den verkliga verkligheten, alltså landar du någonstans och den karta du har i handen inte stämmer med terrängen, då är det inte läge att börja gräva omkring terrängen, slängda den jävla kartan och så adaptera den verkliga verkligheten och agera, dom ser dig i den och det har jag jobbat mycket med i år. [00:12:08][44.2]

Christer: [00:12:09] Nu är det ny verklighet, i år mer än någonsin är det utvecklingen eller avveckling, dom som inte utvecklats, dom som inte älskar kameran i år, utan som fortsätter att gnälla, åhh det är så jobbigt, åh det är så jobbigt med digitala möten och det är så jobbigt med kameran, jag älskar kameran, det är ett vapen, det är en frihetsmaskin. Vi kan ju sitta just nu som du nämnde, det var Halmstad och alla möjliga orter och jag är på Öckerö, det är fantastiskt, jag har haft en föreläsning redan i dag och ska ha en till i eftermiddag. [00:12:29][20.5]

[00:12:32] Så att de, mycket möjligheter, sen så är det tragiskt med alla som är drabbade, jag står inte och säger att det här är bra ,förlåt Alexander att jag inte släpper in dig. Jag har en djup tragik eller att de har drabbat alla som har dött. Alla har varit sjuka och alltid Den ligger vi alla med men i övrigt välja att förstå vad jag vill peka på är det enormt mycket möjligheter och drabbat på det sättet. [00:12:58][26.3]

Alexander: [00:13:00] Och det öppnas ju enormt mycket möjligheter och det finns ju något fantastiskt med människor alltid när vi går igenom olika typer utav kriser, för när vi kommer igenom kriser så har vi alltid kommit ut starkare någonstans, men om vi tar det bolag perspektivet här nu då och liksom människor perspektivet i bolag. Vad tror du är anledningen till varför till exempel engagemang och varför jag vill fråga det här det är därför att, precis som jag inledde innan vi tog in dig på scenen, just det här med att, vi jobbar ju väldigt mycket med ambassadörskap och får verkligen människor att brinna och jag menar du älskar ju det du gör och det syns ju, det går ju rakt genom rutan och det är det som är din stora inspiration och min stora inspiration är det också att, du har så mycket energi och jag menar det är det här vi vill att våra, våra anställda ska ha så att dem blir vårt varumärkesbärare, när produkter och tjänster, jag citerar det igen, produkter och tjänster blir allt mer lika. Vad är skillnaden dårå, ja men det är ju människor och det här har vi tjatat om en tid, men varför får vi inte engagemanget, varför får vi inte igång det hos många bolag, tror du? [00:13:58][58.2]

Christer: [00:13:58] För att vi inte är syftes drivna, väldigt ofta saknar vi syftet, alltså, och vi pratar om sälj och ekonomiska incitament och sälj och resultat, alltså resultat är en slutprodukt, vi pratar för lite om orsakssambanden som genererar resultat. [00:14:14][16.1]

Christer: [00:14:15] Jag jobbar ju mycket med en modell där jag pratar om struktur gånger kultur är lika med operationell eller organisatorisk attraktivitet, operationella attraktivitet och det är en formell, struktur gånger kultur är lika med organisatorisk attraktivitet, alltså ”employer branding” och har jag en stark liksom attra.. organisatorisk attraktivitet då attraherar jag dem lämpligaste i marknaden, då får jag en operationell effektivitet och en grym konkurrensfördel. Men vad är då S och K, ja struktur är ju väldigt enkelt, det är våra system, CRM-system, tidsystem, våra fysiska lokaler, produktionslokaler, om vi har sådana. [00:14:50][35.0]

Christer: [00:14:54] Det är den fysiska dimensionen och sen pratar vi om kultur, och där vill jag göra ett inspel, för idag, man gör det alldeles för abstrakt, för jag pratar inte om kultur längre. För när jag kommer ut i ett sammanhang, så säger dom, är kultur viktigt? Ja det är jätteviktigt. [00:15:09][14.9]

Christer: [00:15:11] Okej, vad har ni för kultur då. Ja, det beror på vad du menar med kultur, menar du inte våra värdeord, nej det menar jag inte men vilka är dem. [00:15:18][7.0]

Christer: [00:15:18] Och så, ja vänta ett tag jag har en broschyr här, för man har ju liksom gjort ett sådant där konsultprojekt, K i den formen handlar om känslor och pratar vi ambassadörskap, alltså känslor, vad har vi för emotionell miljö i vår organisation, där det är lust och glädje, energi, omtänksamhet, frihet, innovativitet, kreativitet. [00:15:40][21.8]

Christer: [00:15:42] Eller är det rädsla, rutin, [00:15:44][1.6]

Christer: [00:15:44] Kontroll, misstänksamhet. [00:15:47][3.2]

Christer: [00:15:50] Eh, alltså vad är det för känslor, vi behöver prat.. börja prata, för allting i livet handlar om känslor, det är aldrig handlingen som är problemet. [00:15:56][5.9]

Christer: [00:15:57] Om handlingen är problemet, är det en polisiär angelägenhet, det är känslor, alldeles för få organisationer pratar känslor, ambassadörskap kommer du känslan att jag vill hjälpa fler med mer, alltså prata syftes, mer syfte, vad håller vi på med och få pratar känslor och också fatta att olika människor drivs av olika saker för att uppnå samma mål. [00:16:19][22.5]

Christer: [00:16:21] Såklart, alltså det är samma nu, alltså jag hatar alla jävla checklistor, nu ska chefer ha cheklistor för att vara digitala chefer, det ska vara checklistor för att jobba hemma, det är checklistor att föreläsa digitalt, skit i det och använd huvudet. Olika människor, olika behov, vad tog ”Kierkegaard” vägen, Kierkegaard säger; [00:16:38][16.8]

Christer: [00:16:41] -Om du vill jobba med människor måste du möta henne där hon själv befinner sig och leda henne därifrån i den takt hon själv förmår, hur svårt kan det vara. [00:16:46][4.9]

Christer: [00:16:50] Och vissa vill prata med sin chef varje dag och berätta vad jag gjort har under dagen. Andra tycker, har kontrollbehov, ring mig nästa fredag när jag är färdig. Vissa kunder vill ha tajt, tajtare relation nu, alltså fråga, tro inte så mycket, alltså grundlagen i all kommunikation är först förstås, sen göra sig förstådd, var inte smart, var nyfiken. [00:17:11][20.8]

Christer: [00:17:12] Förlåt, det blev en lång utläggning. [00:17:13][0.3]

Alexander: [00:17:14] Nej, men det, nä men det är jättebra, alltså nu är du ju inne på det här, det här med värdeord och det här med, åh jag har ju snurrat in, just när vi pratar då, ta ambassadörskap som ett exempel nu i och med att du, du emfaserade på det också, just det här med, ibland känns det som att vi har gjort det så svårt. Alltså det är klart att det, det är hundra procent med på att det är känsla och känslor med i det, men jag tänker just det här med ord, att man har engagemang på någon, på någon vägg, sitter inne på toaletten eller sitter på någon fin i receptionen eller någonting såhära, engagemang och professionalism och dom här värdeorden, men dem flesta kan inte ett, vi vet inte ens vilka dom är, kan inte kopplad dom till någon typ av emotionell del. [00:17:51][36.8]

Alexander: [00:17:53] Är det, är det att vi har gjort det där för svårt, är det därför som vi då också i det där inte egentligen känner att vi, [00:18:01][8.4]

Christer: [00:18:02] Därför vi har gjort det till en teknik, vi har gjort det till en struktur, vi trodde att det räckte liksom, det här, det är därför jag inte pratar kultur och dem här värdeorden längre, utan jag pratar om känslor. Vill du hjälpa, alltså, vi har också krånglat till sälj, sälj handlar om, vill du hjälpa fler med mer, ja. Ja men gör det då, hur vill du göra det. Det är ju det som blir ambassadörskap sen. [00:18:27][25.8]

Alexander: [00:18:27] Och jag brukar utifrån det där perspektivet, jag vet inte, jag får jättegärna din feedback på det här men, men jag har varit inne i ett par organisationer nu, där dem har just alla dom här värdeorden, det är jäkligt rörigt och de vet inte vad de är på väg och dom har inte analyserat hur faktiskt kunderna mår när dem är här hos dem och då för enkelheten skull så gjorde jag det och det här har slagit fint på några organisationer, jag har sagt så här, det är egentligen inte så svårt så här, man tar en kund som ett perspektiv då, kan ta anställda också. Men om du får in en kund här borta som kan ta sig genom hela din organisation och må så bra så att den på andra sidan kan gå och rekommendera två nya eller två till, då har ni en fantastiskt, eller hur, nånstans. [00:19:02][34.5]

Alexander: [00:19:04] Det är inte så svårt, kan jag bara få varenda ny kund här och komma ut på andra sidan och rekommendera två till, det är väl lite samma sak som för anställda, jag menar får du, får du en fantastisk upplevelse då vill du ju berätta, men det känns som att på vägen dit har vi gjort det nästan för svårt, ja nä men.. [00:19:17][13.4]

Christer: [00:19:17] Åh det är, och det är ju också coach frågan, då är ju väldigt enkel, alltså den frågan jag ställer när jag jobbar i organisationer, då ställer jag frågan, när jag är med med människor i en servicesituation, i en hotellreception eller i, på en bank eller vad det kan vara. [00:19:34][17.2]

Christer: [00:19:35] Kommer den här, kommer den här kunden som du hade nu, att rekommendera dig till sina vänner. [00:19:40][5.2]

Christer: [00:19:42] Om svaret är ja, varför det, om svaret är nej, varför det. [00:19:47][4.8]

Christer: [00:19:49] Reflektera, för att svarar du ja på frågan, intressant vad är det du tror liksom, ja men det var att jag brydde mig så mycket, åh jag frågade det där lilla extra och jag visade si eller jag hängde med och gick med bort alltså. [00:19:59][10.8]

Alexander: [00:19:59] Aha, bra, super. Jag delar din uppfattning, jag tror verkligen att det är så och jag tycker att du, du såg den här kunden på riktigt och du var bara dig själv, autentiskt och genuint intresse för den andres perspektiv, inte hur ska jag var bra, utan nu ska jag kunna hjälpa dig att må bra och liksom att, att den är så enkla, att ställa sig den frågan. [00:20:20][20.1]

[00:20:20] Jag tycker att det är briljant och någonstans i så här, det här är väl inga konstigheter, men det här är ganska svårt att få, få bolag att jobba på det här sättet. [00:20:32][11.8]

[00:20:32] Men det är det jag säger. Det är ju därför jag kallar mig fiskarpuckot resande i sunt ordförnuft. [00:20:32][0.5]

[00:20:32] Alltså alla människor jag pratar med, jag har ju haft ett rekordstort antal förlängningar i år, jag har aldrig i hela mitt liv och jag har ju jobbat som föreläsare i snart 30 år, men jag har aldrig haft så många föreläsningar som i år. [00:20:45][13.0]

[00:20:46] Hösten har slagit alla rekord. [00:20:47][1.0]

[00:20:48] November var ”all time high” men jag säger alltid att jag är tillbaka på redan från att jag började alla mina släktingar med att tala om att ni vet redan när jag pratar om. Ni kan redan i dag kan de flesta av er mer än jag kalla kriget med den moderna människan det är inte att veta. Vi vet att vi lova på nätterna vi vet att äta varierad. Vi vet att det är viktigt med sociala relationer men den moderna människan vet. Tricket är att göra om vi vet att vi borde ha gjort. [00:21:16][28.5]

[00:21:20] Vi vet mycket när man vet att man borde göra de här sakerna och ta engagemang som ett exempel som är en svår grej är det därför att vi inte tilltalar känslorna tillräckligt mycket i ledarskapet i det utan snarare går på siffror och att mätbara tal det är det vi kan ta på. Så därför går vi fortfarande den vägen i stället för att någonstans förstå att nu börjar vi om. [00:21:46][26.8]

[00:21:48] Örebro och borde prata mer om de känslor personer. [00:21:52][4.3]

[00:21:53] Jag är alltid en fråga och den blir ofta lika pappa när de inte känner mig. Vad vill du att tänka och känna när jag är färdig. [00:22:01][7.6]

[00:22:02] Det vill jag rätta målbild. Den frågan vill jag att återställa den långsiktiga genom att ställa till sin personal. Vad vill jag att kunden ska tänka och känna när de går ut genom dörren. Det vore en enkel målbild att kommunen kunde tänka och känna nu när de lämnar våra mål och invänta och kände att det här går det verkligen inte att Per nu. När var du inte varför det. Och vad gör vi åt det. [00:22:27][25.4]

[00:22:28] Och så är vi prövande lärande och levande. Det inget enklare. Jag kan inte säga vad jag ska göra. Nej det kan jag inte. För det första har olika människor olika behov och andra handlar om att du väljer att jobba i själva välja karaktär än att välja att välja själva viljan ofta att som vill mest vinner jag korta vänta säger innan vi pratade och då pratade vi om om och bloggat eller på annat tänkte jag följa med den viljan du har modet du har. [00:22:55][26.9]

[00:22:56] Du kommer att bli jättespännande att vilja prova Per kunskaper vilja öka kunskapen viljan behöver och ibland kan jag tre söner välja att vilja men hur får man upp engagemanget genom att ibland komma ut om medvetet jobba upp det. [00:23:13][17.2]

[00:23:14] Man har inte varje morgon heller varje morgon när jag vaknar. Klart Holknekt sprätter upp utan att bli arg ibland har man jobbat upp det genom att medvetet titta på att det en lycka färdighet och förmågan att predika. [00:23:29][15.4]

[00:23:29] Har du inte jobbat på det. [00:23:32][2.5]

[00:23:35] Ja då blev jag lite nyfiken är någonting du gör nu. Vi tog det inför att du skulle vara med vilket pratade vi lite innan och då har ju som sagt haft en halvtimme har inte föreläst någonsin så mycket som du har gjort just nu och i november men då frågar jag inte trötta finns det även du får bara mer energi. [00:23:53][18.8]

[00:23:56] Eller hur. Eller ja ja det får bara bli fler med mer. [00:23:59][3.1]

[00:23:59] Jag har aldrig kunnat låta många människor med har lopp i år som placerade överallt i Gällivare eller Gotland öland Skåne Jönköping Stockholm oklar Danmark Köpenhamn. [00:24:11][11.7]

[00:24:12] I morse hade jag ett samtal med Köpenhamn med per jobb att göra det efter det. Jag vill ju nå fler med mer och det har jag ju Matter mig 0 8 kaparna är informatör på en applåd. Jätte härligt och underbart. Klart jag vill stå tillbaka och träffa människor också men ärligt att jag kommit och släppa den frihet maskinen utan jag om jag har ett antal kunde. Jag har hört att vi har Per som vi gjorde efter ett tag att vi körde. Vi körde båda och jag var i ett rum på Göteborg en docka som var huvudkontor. Personalen på plats och så körde vi de andra digitalt vi flyger inte in dem varken av ekonomiska skäl eller miljöskäl. Jag tror vi ska ställa in något på att älska kameran där jag tänker du får med andra ord. [00:25:05][53.2]

[00:25:06] Då får du din energi som du pratar om alla dagar man vaknar upp. Och har man inte alltid energi vi är människor inte robotar men är det så du tänkte den energin och har nu alla rutiner nu som sådan vi bör känna till hur det har jag påpekar grymt dit 4 2 minuter gjorde som jag jobbar med. [00:25:24][18.6]

[00:25:25] Om du inte redan har pratat om dem tar jag dem körde det bara påminner om något chockade när man började titta på dem med mental träning på högskolan örebro efter fyra tiominutersperiod direkt när det var bara när jag vaknar på morgonen. [00:25:38][13.2]

[00:25:39] Bättre med det vanliga människor när de vaknar. När klockan ringer. Då säger de åh nej och nej tänk igen att de varje dag dag en ny dag. Nej jag menar inte det jag menar är bara att åka till gärna i det läge utan om det varje morgon vaknar jag lever idag rum i många planera men inte gör något åt igår. Jag kan lära av men inte. Jag kan bara vara här och nu och jag är en bra dag idag är jag lika lycklig varje dag när jag vaknar. Min idé är att jag vet att jag dör när jag går och lägger mig. Börjar med ångest och nu tänker jag förklara varför. Men de två första var utan när de vaknade att medvetet ligga kvar en stund och tänka vad är bra med mig och mitt liv. Om det är rätt och detta har efter två minuter bara varit bra. Det kommer att påverka när du kliver upp lugnt och sansat. Vad är bra med mitt liv. Tänk då jobbar du hemma så är min rekommendation Bodil Jönsson. Ta en promenad hemåt i jobbet men jag är sitter hemma och jobbar just det. Ta en promenad gå hem åt jobbet som de två första minuterna när du kommer till jobbet. Vad är bra med att jobba hemma. Bra saker dåliga saker finns alltid bra saker med allting. Det du fokuserar på växter. Nästa period när jag jobbat färdigt går en promenad kom hem de två första minuterna där hemma. Vad är det som är bra med ditt hem. 13 elever compact living eller i ett stort hus. Vad är det som är bra med. Titta på det med bra medvetande men de är två minuter med start mot att prata framåt och så jobbar jag varje dag. Man kan inte köra på motorn från start och 800 batterierna. Ibland orkar man bara inte utan Nämen då har vi denna genomför vi den här dagen den dagen den genomför vi kommer eller kommer inte. Men sen kommer den viktigaste perioden när jag tittar på minuten innan du kan lova att planera på och nickar med. De två sista minuterna innan du ska över. Vad är det roligaste som hänt idag. Inte har hänt idag. Till råga på tidigare har undgått ryktena packade upp rykten och pratade om de krockat. Men vad är det roligaste som hänt i dag. Innan du somnar de första tolv minuterna då investerare. [00:27:55][135.7]

[00:27:56] Varje dag händer i guldtackor till exempel att kunna lägga och tänka jag vill ha en intervju med honom om han pratar bort en halvtimma själv. [00:28:03][7.7]

[00:28:09] Vidare ska FANTASTISKA tips och praktisera Per dagligen. [00:28:14][4.5]

[00:28:16] Varje dag av mina barn räcker och hoppande kan vi inte om det räcker när jag kom in i mina planer. Det var roligare med en pappa. [00:28:23][7.6]

[00:28:25] Viktor tycker det är inte alltid intellektuella briljanta grejer men då ligger de investerar och då får. En positiv blir det inte. Det händer faktiskt bra saker varje dag. De tråkiga behöver inte bekymra dig om de tar den platsen de behöver. [00:28:39][13.5]

[00:28:39] Exakt vad exakt är briljant. Det är en fantastisk. Den absolut. Den ska absolut sådan ska jag ta med mig. Det var riktigt riktigt bra tror jag. [00:28:53][13.5]

[00:28:54] De enkla övningarna egentligen som gör påverkar alla oss som såklart jobbar i organisationer som har omkring hundra människor att jobba det här med att uppskatta det är mycket du pratar om i de båda delarna hann vi med att uppskatta det man har i stället för ett om man inte har någonstans man fattar att man borde göra det men det är väl som en övning som allting varvat med träning träning begriper folk att de behöver gå ut och springa. [00:29:18][24.7]

[00:29:19] Om man nu tränar mentalt. Men jag blev jag blev trötta och vi kände att hoppet Per i september i början på oktober och då tog vi ljuset i tunneln med viktigare plakat där ute det var tåg [00:29:30][10.7]

[00:29:32] står det bara skit. [00:29:34][1.8]

[00:29:34] Många barn gick i väggen igen. Titta på filmer Ring pojkar lite practical joke utbytte lite kul grejer eller vad du tycker är roligt. Killar bokade en promenad någon gör någonting nytt och väntar på att det ska bli kul och att breda inspirerar dig. Andra kan inte intresserar dig. Du kan göra det själv. [00:29:55][20.8]

[00:29:57] Sagts bli fantastiskt. En perfekt avslutning är tycker jag. Vilken energi vilken härlig energi har Krister. [00:30:06][9.2]

[00:30:08] Tack för bra bra feedback och tack för bra den där övningarna ska jag verkligen ta med mig och rapportera in den i nästa halvår. Hur det har gått när jag gjort liknande sådana är liknande sådana som är lite längre än tio minuter tolv minuter men då blir det oftast lite längre ibland ganska hårt kort två minuter det har man ju alltså tagit påminner om. [00:30:33][25.4]

[00:30:33] Är du fokuserad på växlar jag har bra koll på det du det med dåligt rykte det är skitkul med bra Per växer det. [00:30:39][5.8]

[00:30:40] Fantastiskt. Du har möjligheten att vara med är nu en plock ur La Liga Open i år. [00:30:47][6.5]

[00:30:47] Önskar god jul jag önskar att man kan göra en pilot ytterligare en fantastisk aktris där. [00:30:54][6.7]

[00:30:55] Stort tack för att du var med. Och ni som är med en liten tag till här i chatten är bara ett stort tack för att du var med och återigen finns där. Gå in och Calcio surfa så brukar säga man har ju hur mycket material som helst och är ni intresserade så finns ju där precis samma folk som finns på långt in under den sista intervjun för den här hösten. Jag är jätteglad att så många har följt med oss under hösten. Det var jätteroligt. Jag kommer att fortsätta också att köra intervjuer under våren nästa gång nästa måndag blir det sista avsnittet i år. Då kommer vi göra en rika och alla de fantastiska människorna som jag har mött under våren och under hösten att göra en liten best of avsnitt här och där kommer jag definitivt ta med en sista övningen fick från Krister. [00:31:50][55.4]

[00:31:51] Jag hoppas att ni fyller med då men till dess ha en fantastiskt bra vecka. CF. [00:31:51][0.0]

[1718.9]